To wyjątkowe wydarzenie, które w tamtym roku podbiło serca jego uczestników, tym razem odbędzie się 15-16 lipca 2017 r. Już po raz drugi goście, którzy odwiedzą Ogrody Hortulus Spectabilis w Dobrzycy, będą mogli dowiedzieć się, które z kwiatów są jadalne oraz poznać ich niezwykłe smaki.
Tradycyjnie podczas festiwalu odbędzie się gotowanie w plenerze ogrodu.
W serwowanych potrawach wystąpią znane, ogrodowe kwiaty jadalne. Pokaz kulinarny
z udziałem zaproszonych kucharzy, połączony będzie z degustacją kwiatowych przysmaków. Na tych, którym zasmakuje kwiatowa kuchnia i zechcą włączyć kwiaty do codziennego jadłospisu, czekają przepisy na wybrane dania.
Nowością tegorocznej edycji festiwalu, będą zmagania przedstawicieli zachodniopomorskich powiatów w konkursie kulinarnym – Cały ogród na talerzu! Uczestnicy przygotują trzy potrawy konkursowe: przystawkę lub zupę, danie główne oraz deser. Ocenie jury podlegać będą: walory smakowe i estetyczne dania, stopień trudności wykonanej potrawy oraz stopień wykorzystania w niej kwiatów jadalnych. Dodatkowo, wyjątkowym wyróżnieniem dla jednej z grup będzie nagroda publiczności - HIT FESTIWALU.
W czasie trwania festiwalu, odbędzie się kiermasz. W bogatym asortymencie stoisk wystawczych, każdy znajdzie coś dla siebie. W sprzedaży pojawią się produkty tradycyjne i regionalne, aromatyczne miody, kwiatowe przetwory i nalewki, świeże zioła oraz szeroka gama artykułów, nie tylko spożywczych, zawierających kwiaty.
Podczas festiwalu nie zabraknie również porad ekspertów. Zaproszeni goście specjalni, podzielą się swoją wiedzą kulinarną oraz ogrodniczą. W tym roku oprócz kulinarnego zastosowania kwiatów, przedstawimy również kwiaty w kosmetyce. Uczestnicy tegorocznej edycji, będą mogli wziąć udział w zabawach i warsztatach tematycznych.
To oraz wiele innych atrakcji i inspiracji, czekać będzie na uczestników II Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych.
W tym roku, tematem przewodnim II Kulinarnego Festiwal Kwiatów Jadalnych jest:
Róża - królowa smaku i zapachu.