Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
kultura

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Autor ekoszalin za biurem prasowym Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego / Fot. fragment plakatu 5 Lipca 2016 godz. 10:56
Pasjonaci kulinariów i ogrodnictwa nie mogą tego przegapić! Chcesz poznać gatunki i odmiany kwiatów jadalnych, zgłębić tajniki ich uprawy, i w końcu dowiedzieć się, co można z nich ugotować? Przekonaj się jak pachnie kwiatowe jedzenie. W dniach 9 – 10 lipca 2016 r. w godzinach 11 – 18.30 w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy pod Koszalinem odbędzie się po raz pierwszy w Polsce Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa.

Nie sad czy ogródek warzywny, ale ogród kwiatowy na talerzu? Z pewnością pięknie by wyglądał, ale czy równie dobrze by smakował? Organizatorzy „Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych” przekonują, że tak, a swoją wiedzą chcą się podzielić z miłośnikami kulinariów i ogrodnictwa.

 

W Dobrzycy pod Koszalinem będzie można zdobyć komplet wiedzy o tym co i jak uprawiać, ale również zobaczyć jak to wszystko ugotować. Przewidziana jest m.in. degustacja potraw z jadalnych kwiatów. Nad wszystkim będą czuwać specjaliści nasiennictwa, ogrodnictwa, producenci zdrowej żywności i przedstawiciele gastronomii. Gościem specjalnym festiwalu będzie Małgorzata Kalemba – Drożdż, autorka książek o kwiatach jadalnych, która z chęcią podzieli się sprawdzonymi przepisami na dania z kwiatów.

 

Podczas imprezy nie zabraknie prezentacji przetworów firm, które wykorzystują kwiaty do produkcji soków, konfitur, syropów i suszu kwiatowego, a także produktów regionalnych. Dla gości umożliwiono zwiedzanie Ogrodów Hortulus Spectabilis, których centralnym punktem jest największy na świecie labirynt grabowy (powstał z 18 tys. sztuk sadzonek tego drzewa, jego ściany mają wysokość 2 m, a łączna długość korytarzy wynosi 3,2 km). Patronat nad wydarzeniem objął Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa.