Nie sad czy ogródek warzywny, ale ogród kwiatowy na talerzu? Z pewnością pięknie by wyglądał, ale czy równie dobrze by smakował? Organizatorzy „Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych” przekonują, że tak, a swoją wiedzą chcą się podzielić z miłośnikami kulinariów i ogrodnictwa.
W Dobrzycy pod Koszalinem będzie można zdobyć komplet wiedzy o tym co i jak uprawiać, ale również zobaczyć jak to wszystko ugotować. Przewidziana jest m.in. degustacja potraw z jadalnych kwiatów. Nad wszystkim będą czuwać specjaliści nasiennictwa, ogrodnictwa, producenci zdrowej żywności i przedstawiciele gastronomii. Gościem specjalnym festiwalu będzie Małgorzata Kalemba – Drożdż, autorka książek o kwiatach jadalnych, która z chęcią podzieli się sprawdzonymi przepisami na dania z kwiatów.
Podczas imprezy nie zabraknie prezentacji przetworów firm, które wykorzystują kwiaty do produkcji soków, konfitur, syropów i suszu kwiatowego, a także produktów regionalnych. Dla gości umożliwiono zwiedzanie Ogrodów Hortulus Spectabilis, których centralnym punktem jest największy na świecie labirynt grabowy (powstał z 18 tys. sztuk sadzonek tego drzewa, jego ściany mają wysokość 2 m, a łączna długość korytarzy wynosi 3,2 km). Patronat nad wydarzeniem objął Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa.