Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

III KULINARNY FESTIWAL KWIATÓW JADALNYCH

Autor Ala za Hortulus Dobrzyca 15 Czerwca 2018 godz. 6:56
Po raz kolejny goście, którzy odwiedzą Ogrody Hortulus Spectabilis dowiedzą się, które kwiaty są jadalne oraz poznają ich właściwości i zastosowanie. Tegoroczny festiwal odbędzie się 14-15 lipca 2018 r. jego tematem przewodnim będzie: Lawenda – dyskrecja smaku i moc zapachu.

Już po raz trzeci na Placu Dzikich Kwiatożerców, zagości plenerowa kuchnia kwiatowa. Aksamitki, kwiaty dyni i cukinii, liliowce, pysznogłówki, begonie, które zazwyczaj można podziwiać na starannie pielęgnowanych rabatach Ogrodów Hortulus, tym razem staną się składnikiem dań.

O to aby w serwowanych potrawach pojawiły się tylko te kwiaty, które można zjeść, zadba Małgorzata Kalemba-Drożdż - doktor biochemii, specjalista w dziedzinie kwiatów jadalnych i autorka książek o kwiatach jadalnych.

W tegorocznym menu nie zabraknie: kruchych ciasteczek z lawendą, orientalnego risotta z kwiatami cukinii i nagietka, zupy z liliowców czy sałatek z kwitami monardy. Nietuzinkowe potrawy, które będzie można degustować, przygotuje uczestnik programu Top Chef, szef kuchni Mariusz Siwak. Na smakoszy kwiatowej dań czekać będą również wybrane przepisy.

Tradycją festiwalu stały się zmagania drużyn w konkursie kulinarnym. Zespoły przygotowując dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych, ponownie staną do walki o Kwiatowy widelec oraz Kwiatową Łyżkę Smaku.

Podczas festiwalu nie zabraknie stoisk eksperckich oraz porad. Festiwal pokazuje nie tylko jak wykorzystać kwiaty jadalne, ale również jak je hodować i pielęgnować.

Specjalnie na tegoroczną edycję festiwalu powstaje romantyczny ogród lawendowy. Przy jego tworzeniu posadzone zostanie ponad 20 odmian lawendy. Dzięki takiej różnorodności można będzie zaobserwować różnice w zapachu oraz w kolorze lawendy, długości i wielkości jej kłosów oraz terminach kwitnienia.

Główna Ogrodnik Ogrodów Hortulus - Prymula wyjaśni, jak założyć i pielęgnować ogród lawendowy oraz warzywnik kwiatowy. Podczas warsztatów i prelekcji prowadzonych przez Krakowską Hodowlę i Nasiennictwo Ogrodnicze Polan, przedstawione zostaną m.in.: „Recepta na siew i produkcję lawendy” oraz cykl „od nasiona do owocu” – czyli jak samodzielnie wyprodukować kwiaty jadalne.

W czasie festiwalu odbędą się warsztaty kuchni kosmetycznej, które poprowadzi Katarzyna Majewska. Kwiatowe toniki czy kremy, przygotowane zostaną tylko z naturalnych składników, więc będą mogły posłużyć nie tylko do pielęgnacji ciała ale będzie można ich również posmakować.

W tym roku nie zabraknie florystyki kulinarnej. Łukasz Wierzbiński z pracowni florystycznej Zielna, podczas pokazów przygotuje bukiety i wyjątkowe dekoracje stołów oraz talerzy. Tegoroczną nowością festiwalu będzie carving – Tajska sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach.

Festiwal to również stoiska wystawiennicze. W sprzedaży pojawią się: produkty ekologiczne, tradycyjne i regionalne, konfitury, syropy i soki, aromatyczne miody, kwiatowe przetwory i nalewki, świeże zioła, kwiaty jadalne oraz nasiona.

Dodatkowo goście wydarzenia będą mogli podziwiać całe kolekcje kwiatów jadalnych oraz setki odmian ziół, wkomponowane w rabaty otaczające festiwalowy Plac Dzikich Kwiatożerców. Festiwal to doskonała okazja do zwiedzenia kompleksu Ogrodów Hortulus.