Lista Produktów Tradycyjnych wzbogaciła się o dwa kolejne produkty z województwa zachodniopomorskiego. W Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego pojawiło się trzech nowych członków z naszego regionu.
Początek produkcji Miodu wałeckiego na Ziemi Wałeckiej sięga czasów przedwojennych. Przez prawie 70 lat surowce wykorzystywane do wytwarzania tego miodu wciąż pochodzą z terenów powiatu wałeckiego. Jego walory smakowe i zdrowotne doceniło w 2011 roku jury konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
Akacjowy miód cedyński charakteryzuje się płynną konsystencją i przezroczystą, jasno-słomkową barwą. Akacja do produkcji tego miodu pochodzi głównie z wolnego od zanieczyszczeń, czystego ekologicznie terenu Cedyńskiego Parku Krajobrazowego i jego otuliny. Początek wytwarzania tego produktu sięga II połowy XX wieku. 40- letnia praktyka w wytwarzaniu tego miodu, pozwoliła jego wytwórcom poznać wszystkie tajniki, przyczyniające się do uzyskania jak najlepszego gatunkowo produktu. Od kilku lat „Akacjowy miód cedyński” pojawia się na różnego rodzaju krajowych i zagranicznych festynach, jarmarkach, czy też dożynkach potwierdzając swoją markę. Ten produkt również został doceniony w roku 2012 przez jury konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów” przyznając „Akacjowemu miodowi cedyńskiemu” I nagrodę w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego”, podkategoria „Miody”.
Nowi członkowie Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego to: 1) Firma „TRB” Marcin Nalewaj (Gospoda U Nalewaja) – gospoda serwuje różne dania wg. tradycyjnych receptur. 2) Gospodarstwo agroturystyczne „Zielona Dolina” Jolanta i Roman Kaweccy – głównie kiełbasa szlachecka z dziczyzny; 3) Pasieka „Miody Jana” Jan Olszański – różne gatunki miodów : rzepakowy, akacjowy, lipowy, wrzosowy i inne.
Gospoda "U Nalewaja" zlokalizowana jest w miejscowości Glewice. Preferowane są w niej tradycyjne smaki polskiej kuchni, wzbogaconej o miejscowe tradycje kulinarne. Większość dań pochodzi z kuchni wielkopolskiej, tak jak rodzinne korzenie właścicieli. Przysmakiem wielu jest czernina, a z dań mącznych kluski faszerowane mięsem, lub kapustą i grzybami. Dużym uznaniem cieszy się zupa rybna z pstrąga – laureatka konkursu „Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. Każda potrawa przygotowywana jest z lokalnych surowców i naturalnych przypraw. Wyroby garmażeryjne są przyrządzane na miejscu. W jadłospisie uwzględniane są dania sezonowe, np. chłodnik, zupy owocowe, zupy jesienne, grzyby podawane na różne sposoby.
Gospodarstwo agroturystyczne "Zielona Dolina" położone jest w Europejskiej Strefie Ekologicznej. W powiązaniu z wodami ekosystemu jeziornego rozwinął się tu kompleks roślinności, złożonej z około 30 zespołów roślinnych. W ofercie kulinarnej znajdziemy pieczonego dzika, prosiaka przygotowanego według miejscowych receptur z tradycyjną oprawą myśliwską, a także kiełbasę szlachecką z dzika – laureatkę konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Pasieka „Miody Jana” znajduje się na terenie otuliny Cedyńskiego Parku Krajobrazowego w miejscowości Klępicz, w ekologicznie czystej okolicy. Pasieka liczy łącznie 120 rodzin pszczelich. Jest to pasieka rodzinna z ponad trzydziestoletnią tradycją, od 2005 roku stanowi główne źródło utrzymania właściciela, który legitymuje się tytułem Mistrza Pszczelarskiego. W sprzedaży są wyłącznie miody uzyskane z własnej pasieki, co gwarantuje najwyższą jakość oferowanych produktów. Wiąże się to z pewną zmiennością oferty, gdyż dany typ pożytku nie zawsze występującego w danym roku. Do sprzedaży oferowane są miody: rzepakowy, wielokwiatowy, akacjowy, lipowy, nektarowo-spadziowy, wrzosowy. W pasiece pozyskiwany jest także pyłek pszczeli, propolis i wosk. Z wosku wykonywane są lecznicze świece.