Pszczoły zapylają ponad 70 proc. gatunków roślin uprawnych, które odpowiadają za 90 proc. światowego pożywienia. Praca zapylaczy przekłada się bezpośrednio na naszą codzienną dietę – od owoców i warzyw po orzechy czy zioła. To również „producenci” cennych produktów takich jak miód, wosk, propolis czy mleczko, wykorzystywanych nie tylko w kuchni, ale i w medycynie czy kosmetyce.
Pszczoły w niebezpieczeństwie
Mimo swojej kluczowej roli, pszczoły coraz częściej stają się ofiarami działalności człowieka. Pestycydy, zmiany klimatu, utrata siedlisk i niewłaściwie składowane odpady prowadzą do wymierania całych kolonii. Według Komisji Europejskiej, jedna trzecia gatunków pszczół w UE jest zagrożona wyginięciem, a aż 37 proc. ich populacji maleje. Zanieczyszczenia gleby, wody i powietrza osłabiają organizmy tych owadów. Warto wiedzieć, że niektóre środki ochrony roślin dezorientują pszczoły, zaburzając zdolność owadów do nawigacji i znalezienia drogi powrotnej do ula.
– Równie niebezpieczne są porzucone opakowania – owady wlatują do nich, przyciągnięte słodkim zapachem, ale często nie są w stanie się z nich wydostać. Dla pszczoły plastikowa butelka czy puszka po napoju może być śmiertelną pułapką. Owad ginie w środku z wycieńczenia albo z powodu braku drogi ucieczki. Dlatego tak ważne jest, by zabierać śmieci ze sobą z lasu, łąki czy parku. To prosty gest, który może uratować wiele małych istnień – tłumaczy Lisa Scoccimarro, liderka Akademii Ekologicznej Amest Otwock.
Jak pomóc?
Tworząc przyjazne przestrzenie – choćby niewielkie – można mieć realny wpływ na poprawę warunków ich życia. Takie działanie nie wymaga wiele, a jest bezcennym wkładem w ochronę środowiska.
– Wbrew pozorom, każdy może wesprzeć pszczoły. Wystarczy zacząć od własnego balkonu lub ogrodu – siejąc kwiaty i zioła, które przyciągają pszczoły, np. lawendę, miętę, tymianek czy szałwię. Rośliny miododajne nie tylko upiększają przestrzeń, ale przede wszystkim stają się źródłem pożywienia dla zapylaczy – podkreśla Lisa Scoccimarro, liderka Akademii Ekologicznej Amest Otwock.
Wspieraj lokalnie
Warto również sięgać po produkty pszczele z lokalnych pasiek. Naturalny miód nie tylko różni się smakiem od tego przemysłowego, ale ma też bogatszy skład i często powstaje z roślin, które znamy z sąsiedztwa. Co więcej, produkty pszczele od wieków wykorzystywane są w celach zdrowotnych. Apiterapia to forma naturalnego leczenia, w której stosuje się nie tylko miód, ale też propolis, pyłek czy mleczko. Wspierają one odporność, łagodzą stany zapalne i poprawiają ogólną kondycję organizmu.
Światowy Dzień Pszczół to przypomnienie, że przyszłość planety zależy również od tych najmniejszych jej mieszkańców. Wystarczy kilka prostych aktywności, by dać im szansę na przetrwanie.