Sobota, 21.12.2024r.
11:00-12:00 – „Wigilia u Bolesławów. Boże Narodzenie na dworze Piastów” (prowadzenie: Łukasz Gładysiak i Michał Ostrowski)
12:00-15:00 – „Produkt regionalny na stole wigilijnym" - pokaz kulinarny (prowadzenie: Łukasz Gładysiak)
Robert Bochenko - człowiek dwóch światów - Media&Kucnia, które sprawnie ze sobą łączy. Od ponad 20 lat dziennikarz radiowy - aktualnie Polskie Radio Szczecin, oraz kucharz - konferansjer. Wielki miłośnik gotowania i opowiadania o smakach, aromatach, produktach.....Konferansjer stawiający na interakcje. Na koncie m.in. - współpraca z Funduszami Promocji oraz Stowarzyszeń Rzeźników i Wędliniarzy (Warszawa, Poznań) przy imprezach promujących polski dróg, wołowinę i wieprzowinę (akcje w pasie nadmorskim 2022-2024) - wieloletni prowadzący Targi Expo Sweet w Warszawie wraz z częścią konkursową, - prowadzący konkursy kulinarne m.in. Arte Culinaria Italiana z Giancarlo Russo, czy Dorszowe Żniwa ze Stowarzyszenie Kucharzy Polskich - prowadzący regionalne wydarzenia kulinarne m.in. Święto Śledzia, Piknik Nad Odrą, Festiwal Zupy Grzybowej, Festiwal Paprykarza, Jarmarki Świąteczne, Międzynarodowy Zlot Morsów, - prowadzący imprezy dla oddziałów KOWR w Szczecinie i Koszalinie w zakresie pokazów, warsztatów i szkoleń w ramach akcji "Polska Smakuje", :Kupuj Świadomie" - uczestnik i prowadzący imprezy wpisane do Księgi Rekordów Guinessa (największa owsianka z Melvit) oraz Rekordów Polski (m.in. największa zapiekanka ziemniaczana czy rekordowe łazanki) - prowadzący program kulinarny w regionalnej TVP, - prowadzący program "Spacer ze Smakiem" na YT - uczestnik Polskiej Wigilii w Watykanie z gotowaniem dla papieża Franciszka, - prowadzący pokazy na Wielkiej Patelni i w Wielkim Garze dla Fabryki Obfitosci - juror w lokalnych konkursach kulinarnych, - prowadzący Wielkie Gotowanie podczas letniej trasy Radia Szczecin - prowadzący eventy kulinarne w Galeriach Handlowych (Warszawa, Wrocław, Poznań, Szczecin) wraz z przygotowaniem degustacji. - dziennikarz kulinarny w Grupie Radiowej Agory oraz Polskim Radiu.
Menu sobota: tatar że śledzia z pudrem cytrynowym
Menu sobota: zupa grzybowa z grzybów leśnych z kleksem z kwaśnej śmietany
Menu niedziela łazanki z kapustą i grzybami z Wieeeelkiej Patelni
15:00-16:00 – Świąteczne Kolędowanie
16:00-19:00 – „Nie tylko karp. Inne ryby na Wigilię i świąteczny stół” oraz „Dary lasu na święta” – pokazy kulinarne Roberta Bochenko połączone z degustacją dla mieszkańców miasta (prowadzenie: Łukasz Gładysiak)
19:00-20:00 – Świąteczne Kolędowanie
Dodatkowe atrakcje:
11:00-18:00 – „Naturalne ozdoby świąteczne” – animacje dla dzieci w Amfiteatrze
11:00-18:00 – Stanowisko historyczne (prowadzenie: Michał Ostrowski)
11:00-20:00 – karuzela dla dzieci
13:00-18:00 – Zagroda Św. Mikołaja