Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Smaki Regionów 2024: Szynka, paprykarz, miód, chleb i piwo

Autor Ala za WZP 1 Października 2024 godz. 2:34
Regionalne wyroby, wytwarzane od lat tymi samymi metodami, wyróżniające się jakością i smakiem – kolejnych pięć takich produktów z Pomorza Zachodniego doceniła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Prestiżowe nagrody - Perły 2024 - zostały wręczone w miniony weekend. Podczas organizowanych w Poznaniu targów „Smaki Regionów” województwo zachodniopomorskie zaprezentowało nie tylko swoje kulinarne bogactwo, ale również bogatą ofertę turystyczną.

Specjały, które zostały nagrodzone podczas targów w Poznaniu, są znane i cenione przez smakoszy, mieszkańców i turystów odwiedzających Pomorze Zachodnie. Nominacje do tytuły „Perły 2024” to efekt uzyskania najwyższych ocen w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsi producenci, ekologiczne gospodarstwa, restauratorzy zaprezentowali się pod koniec sierpnia w Przelewicach.

Prestiżowe tytuły i efektowne statuetki podczas poznańskiej gali „Smaki Regionów” otrzymało w tym roku pięć produktów z województwa zachodniopomorskiego:

Szynka wędzona wieprzowa – Alicja i Jan Springer
Dargobądzki paprykarz – Marzena Szulińska KGW Dargobądz
Miód gryczany – Maria i Jan Kołosowscy ,,Miody Puszczy Barlineckiej Kołosowscy”
Chleb dębnowski – Aneta i Stanisław Dobropolscy
Piwa połczyńskie – Browar Połczyn Zdrój Sp. z o.o.

Na Pomorze Zachodnie pojechała również nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawana osobom i instytucjom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Nagrodę otrzymała Publiczna Szkoła Podstawowa im. Przyjaciół Dzieci w Mierzynie. Jej działalność nie ogranicza się tylko do realizacji celów statutowych. Zaangażowanie nauczycieli w pozaszkolne aktywności uczniów, zaowocowało m. in wielokrotnym ich udziałem i miejscem na podium w marszałkowskim konkursie „Poszukiwacze smaków”. Jego celem jest m.in. wyszukiwanie produktów czy potraw, które mogą zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  W 2017 r. uczeń  Szkoły Podstawowej im. Przyjaciół Dzieci w Mierzynie, za pośrednictwem placówki  i ze wsparciem opiekuna szkolnego, zgłosił do IV edycji konkursu produkt: zupa „nic”. 22 grudnia 2020 r. został on wpisany także na ministerialną, kulinarną listę.   

Targi „Smaki Regionów 2024” odbyły się w dniach 27-29 września w obiektach Międzynarodowych Targów Poznańskich. Województwo Zachodniopomorskie od wielu lat uczestniczy w wydarzeniu, promując produkty lokalne i regionalne oraz tradycje kulinarne z Pomorza Zachodniego.

Podczas tegorocznych targów zaprezentowało się siedmiu wystawców z naszego regionu: Browar Połczyn Zdrój Sp. z. o o,  Kołobrzeska Fabryka Piwa „Colberg”, Gospodarstwo Ekologiczne „Sedina”, Ryby z Wyspy Wolin, Skarb Templariuszy, Monard, Gospodarstwo Pasieczne „Maja”.  Zachodniopomorscy producenci przyjechali z przetworami z róży, paprykarzami i przetworami rybnymi, piwami, naturalnymi nalewkami i miodami gatunkowymi.  Na stoisku  Pomorza Zachodniego prezentowano również ofertę turystyczną regionu.

Dodatkowo jeden zachodniopomorski producent otrzymał Medal Targów Smaki Regionów, które przyznawane są producentom najlepszych i najpyszniejszych produktów prezentowanych podczas wydarzenia. Laureatem został Browar Połczyn Zdrój Sp. z o. o. za piwo połczyńskie na miodzie drahimskim.  Wyróżnienie natomiast trafiło do Gospodarstwa Pasiecznego „Maja” R. K. Bondaruk  za miód wrzosowy Pojezierza Drawskiego.