Specjały, które zostały nagrodzone podczas targów w Poznaniu, są znane i cenione przez smakoszy, mieszkańców i turystów odwiedzających Pomorze Zachodnie. Nominacje do tytuły „Perły 2024” to efekt uzyskania najwyższych ocen w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsi producenci, ekologiczne gospodarstwa, restauratorzy zaprezentowali się pod koniec sierpnia w Przelewicach.
Prestiżowe tytuły i efektowne statuetki podczas poznańskiej gali „Smaki Regionów” otrzymało w tym roku pięć produktów z województwa zachodniopomorskiego:
Szynka wędzona wieprzowa – Alicja i Jan Springer
Dargobądzki paprykarz – Marzena Szulińska KGW Dargobądz
Miód gryczany – Maria i Jan Kołosowscy ,,Miody Puszczy Barlineckiej Kołosowscy”
Chleb dębnowski – Aneta i Stanisław Dobropolscy
Piwa połczyńskie – Browar Połczyn Zdrój Sp. z o.o.
Na Pomorze Zachodnie pojechała również nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawana osobom i instytucjom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Nagrodę otrzymała Publiczna Szkoła Podstawowa im. Przyjaciół Dzieci w Mierzynie. Jej działalność nie ogranicza się tylko do realizacji celów statutowych. Zaangażowanie nauczycieli w pozaszkolne aktywności uczniów, zaowocowało m. in wielokrotnym ich udziałem i miejscem na podium w marszałkowskim konkursie „Poszukiwacze smaków”. Jego celem jest m.in. wyszukiwanie produktów czy potraw, które mogą zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W 2017 r. uczeń Szkoły Podstawowej im. Przyjaciół Dzieci w Mierzynie, za pośrednictwem placówki i ze wsparciem opiekuna szkolnego, zgłosił do IV edycji konkursu produkt: zupa „nic”. 22 grudnia 2020 r. został on wpisany także na ministerialną, kulinarną listę.
Targi „Smaki Regionów 2024” odbyły się w dniach 27-29 września w obiektach Międzynarodowych Targów Poznańskich. Województwo Zachodniopomorskie od wielu lat uczestniczy w wydarzeniu, promując produkty lokalne i regionalne oraz tradycje kulinarne z Pomorza Zachodniego.
Podczas tegorocznych targów zaprezentowało się siedmiu wystawców z naszego regionu: Browar Połczyn Zdrój Sp. z. o o, Kołobrzeska Fabryka Piwa „Colberg”, Gospodarstwo Ekologiczne „Sedina”, Ryby z Wyspy Wolin, Skarb Templariuszy, Monard, Gospodarstwo Pasieczne „Maja”. Zachodniopomorscy producenci przyjechali z przetworami z róży, paprykarzami i przetworami rybnymi, piwami, naturalnymi nalewkami i miodami gatunkowymi. Na stoisku Pomorza Zachodniego prezentowano również ofertę turystyczną regionu.
Dodatkowo jeden zachodniopomorski producent otrzymał Medal Targów Smaki Regionów, które przyznawane są producentom najlepszych i najpyszniejszych produktów prezentowanych podczas wydarzenia. Laureatem został Browar Połczyn Zdrój Sp. z o. o. za piwo połczyńskie na miodzie drahimskim. Wyróżnienie natomiast trafiło do Gospodarstwa Pasiecznego „Maja” R. K. Bondaruk za miód wrzosowy Pojezierza Drawskiego.