Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

9. Festiwal Kwiatów Jadalnych przed nami

Autor Ala za OH 10 Lipca 2024 godz. 12:51
Tegoroczna edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się w dniach 13-14 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. To już 9 edycja wydarzenia, w tym roku jego tematem przewodnim będzie kwiat róży i odbędzie się pod hasłem „Jadalne róże w syropie, winie i konfiturze”.

Kwiatowa Kuchnia 

Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia. Jej Szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. W menu pojawią się wykwintne dania z kwiatów wyhodowanych w naszych ogrodach uprawiane w sposób ekologiczny.  W daniach nie zabraknie róż, które serwowane będą pod każdą postacią. Dania przygotowane przez Szefa Mariusza będzie można degustować, a o to, aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi również prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu. 

Porady ogrodnicze 

W czasie festiwalu swoją fachową wiedzą podzielą się z nami specjaliści z firmy nasienniczej W. Legutko. Podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym jak od podstaw, we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne oraz jak je pielęgnować. Na stoisku firmy W. Legutko będzie można zakupić pełną gamę nasion w tym kwiatów jadalnych.  Najmłodsi goście będą mogli wziąć udział w warsztatach małego ogrodnika.  

Kuchnia Kosmetyczna 

Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań ale i również kosmetyków. W świat jadalnych kosmetyków wprowadzi nas Katarzyna Majewska. Właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna, pokaże Wam jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki. 

Carving i pokazy florystyczne 

Nie zabraknie również niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu - sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach prowadzone przez mistrza świata Grzegorza Gniecha i Carving – Gniech. Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycję z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego. Florystyka będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy. Pokazy na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki. 

Stoiska wystawiennicze 

Festiwal będzie doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Swoje specjały zaprezentuje ponad nie tylko z regionu. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół. 

Animacje i atrakcje Ogrodów Hortulus

Najmłodsi uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w animacjach. W Ogrodach Hortulus Spectabilis będzie można spędzić nawet cały dzień. Po wrażeniach jakie zapewni festiwal warto udać się na spacer i zrelaksować się w ogrodzie. Ogrody Hortulus Spectabilis to blisko 20 ha ogrodów, o różnym charakterze. Można podziwiać tu rosaria, rabaty bylinowe, założenia klasyczne oraz nowoczesne. Jedną z atrakcji ogrodów jest największy na świecie labirynt grabowy oraz wieża widokowa

fot. Ogrody Hortulus Dobrzyca

Czytaj też

Ogrody Hortulus: Festiwal Kwiatów

Ala za OH - 11 Lipca 2024 godz. 11:27
Tegoroczna edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się w dniach 13-14 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. To już 9 edycja wydarzenia, w tym roku jego tematem przewodnim będzie kwiat róży i odbędzie się pod hasłem „Jadalne róże w syropie, winie i konfiturze”.