Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

III edycja Konkursu Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2024

Autor Ala za WZP 20 Kwietnia 2024 godz. 0:14
Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego ogłasza trzecią edycję konkursu pn. „Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego” 2024.

Główne cele konkursu to:

• Popularyzacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego oraz regionalnej kuchni opartej  na lokalnych, tradycyjnych i regionalnych produktach żywnościowych.

• Prezentacja dorobku i tradycji kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich

• Aktywizacja środowisk wiejskich w oparciu o lokalne zwyczaje i umiejętności.

• Promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności;

• Identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu;

• Poszukiwanie produktów/potraw, które mogłyby zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Do konkursu może stanąć:

1. Koło Gospodyń Wiejskich z terenu województwa zachodniopomorskiego, posiadające wpis do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich i Koła utworzone na podstawie przepisów ustawy z dnia 9 listopada 2018 roku o kołach gospodyń wiejskich;

2. Stowarzyszenia zarejestrowane na terenie Pomorza Zachodniego;

Konkurs odbędzie się 18 maja 2024 roku w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.

Konkurs odbywać się będzie w dwóch kategoriach:

1) Kategoria I: do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne (jeden element do wyboru)

2) Kategoria II: deser lub wypiek.

Wysokość nagród i wyróżnień dla ekip w 2023 roku:

1) Kategoria I: do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne:

a) I miejsce – 3 000,00 zł

b) II miejsce – 2 000,00 zł

c) III miejsce – 1 000,00 zł

d) miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł

2) Kategoria II: deser lub wypiek.

a) I miejsce – 3 000,00 zł

b) II miejsce – 2 000,00 zł

c) III miejsce – 1 000,00 zł

d) miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł

Warunkiem udziału w Konkursie jest przesłanie pocztą tradycyjną, poczta email, albo złożenie osobiście w Kancelarii ogólnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie, prawidłowo wypełnionego formularza zgłoszenia wraz z załącznikami, na adres:

Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 40,

70-421 Szczecin

z dopiskiem:

Wydział Rolnictwa i Rybactwa

Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2024

Termin przesyłania zgłoszeń upływa w dniu 6 maja 2024 roku (Uwaga!! Decyduj data wpływu do Urzędu).

Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Rolnictwa i Rybactwa UMWZ pod nr tel. 91 45 42 687,  91 454 26 85 , e-mail: ajaszczuk@wzp.pl, pmakatun@wzp.pl