W wydarzeniach zorganizowanych podczas Dnia Otwartego wzięło udział kilkuset młodych ludzi m.in. z Koszalina, Białogardu, Szczecinka, Słupska, Wejherowa i Piły. Pokazy i prezentacje zostały zorganizowane w kampusach przy ul. Śniadeckich i Kwiatkowskiego. W otwarciu wzięła udział rektor Politechniki Koszalińskiej, dr hab. Danuta Zawadzka, prof. PK. - Cieszę się z waszej obecności. Zapraszam do zapoznania się z ofertą uczelni i wierzę, że z wieloma z was spotkamy się w przyszłości w salach wykładowych – zapewniła.
Do rozmów ze studentami starszych roczników zachęcał prorektor ds. studenckich, dr hab. inż. Tomasz Królikowski, prof. PK. Podkreślił, że w Politechnice Koszalińskiej można angażować się w działalność kół studenckich i korzystać z szerokiej oferty artystycznej (chór, zespół wokalny, teatr). O szansach na ciekawe studia i towarzyszącej im możliwości poznawania świata i nauki w międzynarodowym środowisku mówił prorektor ds. kształcenia dr hab. Krzysztof Wasilewski, prof. PK. Na ogromny postęp technologiczny wskazywał natomiast prorektor ds. nauki dr hab. inż. Błażej Bałasz, prof. PK. Zachęcał młodych ludzi do odkrywania tajemnic wiedzy.
– Przyszedłem z moimi uczniami z klasy IV, by oswoili się z uczelnią i poznali jej ofertę – tłumaczył Tomasz Pukiewicz, nauczyciel informatyki w Zespole Szkół nr 9, czyli popularnym koszalińskim Elektroniku. – Wielu z nich już myśli o zawodowej przyszłości.
Przygotowane konkursy, ekspoerymenty i pokazy odpowiadały oferowanym przez uczelnię kierunkom studiów. Uczestnicy Dnia Otwartego otrzymali symboliczne indeksy: odwiedzając poszczególne stanowiska zbierali zaliczenia (pieczątki). Komplet zaliczeń był premiowany nagrodami. Wielkim zainteresowaniem cieszyły się pokazy druku 3D i prezentacje działania robota bionicznego (pies elektroniczny). Młodzi ludzie z chęcią brali udział w eksperymentach dotyczących odnawialnych źródeł energii i w pokazach układów elektronicznych. Była zabawa dla przyszłych inżynierów budownictwa (możliwość wykonywania operacji na miniaturowym placu budowy).
Był też test wiedzy z finansów i rachunkowości, quiz logistyczny i konkurs wiedzy ekonomicznej. Politolodzy pytali o najwybitniejszych polskich polityków i ważne daty w historii Europy. Propozycją dla miłośników języków obcych był konkurs ze znajomości angielskich przysłów i test pn. "niemieckie łamańce językowe". Można było wziąć udział w konkursie przyrodniczym i samemu zbadać jakość wody. Miłośnicy wysiłku fizycznego z chęcią brali udzial w testach zręcznościowych przygotowanych przez Studium Wychowania Fizycznego i Sportu.
Naukowcy z Katedry Agrobiotechnologii częstowali młodzież żywnością przygotowaną w drodze fermentacji (zakwas z buraków, kiszony czosnek, a także bardziej egzotyczne produkty jak tempeh czy kimchi). Zadaniem młodzieży było rozpoznawanie nazw produktów. - Jeśli żywność poddawana fermentacja jest przygotowywana w odpowiedni sposób, jest bardzo zdrowa, a przy tym ma ciekawe walory smakowe – zapewniała dr hab. inż. Małgorzata Smuga-Kogut, prof. PK.
Paweł Lusawa, uczeń z Koszalina, był pod wrażeniem pokazów i eksperymentów. - Technologia ułatwia nam poznawanie rzeczywistości. Dzięki niej możemy wyobrazić sobie naszą przyszłość. Nowoczesne metody pozwalają także zgłębiać tajemnice przeszłości.