Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Kulinarne "Perły" dla zachodniopomorskich przysmaków

Autor Ala za Urząd Marszałkowski 1 Października 2019 godz. 1:48
Regionalne wyroby, głęboko osadzone w polskiej tradycji, wytwarzane od lat tymi samymi metodami. Takie są liczne produkty i dania z Pomorza Zachodniego. Ich wyjątkowość doceniła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego podczas tegorocznych poznańskich targów „Smaki Regionów”. Prestiżowe „Perły” otrzymały trzy produkty i jedno danie z województwa zachodniopomorskiego.
Produkty i dania otrzymały nominacje do „Perły” podczas regionalnego finału konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się w maju 2019 r. na Wałach Chrobrego w Szczecinie. Prestiżowa nagroda została przyznana podczas poznańskich targów „Smaki Regionów”.

Laureaci „Pereł” w kategorii produkt regionalny:
  • Polski łosoś jurajski  - Jurassic Salmon sp. z o.o.
  • Chleb morski z Bobolic - Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Bobolicach
  • Białe wino gronowe Sydonia - Sebastian i Dagmara Pilczukowie Winnica Sydonia

„Perła” w kategorii potrawa regionalna trafiła do Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja Szczecinie za kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami z farszem z białej kiełbasy i powideł śliwkowych oraz pstrąga łososiowego w kapuście włoskiej.

Z poznańskich targów wróciliśmy również z Kluczem do Polskiej Spiżarni. Nagrodę tę otrzymują osoby, organizacje, instytucje zasłużone w promocji produktów tradycyjnych. W tym roku z województwa zachodniopomorskiego doceniono Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Szkoła otrzymała także nagrodę specjalną Prezydenta RP.
 
Reprezentacja Pomorza Zachodniego wraca z Poznania także z Medalem Targów Smaki Regionów. Nagrodzono Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród Teresa Ambroziak za sok „Malinowa Rozkosz”.