„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs o kilkuletniej tradycji organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP, którego celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
– Nic tak dobrze nie łączy mieszkańców Pomorza Zachodniego jak wspólna pasja do gotowania i regionalne produkty, dlatego zachęcam wszystkich miłośników kulinariów do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów”. Warto promować regionalną żywność, wytwarzaną przez rzemieślników, panie z kół gospodyń wiejskich i lokalnych przetwórców. Stawka w konkursie jest wysoka. Zdobycie nominacji do kulinarnej „Perły” to już ogromny sukces – mówi wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” rozstrzygnięty zostanie w dwóch kategoriach: najlepsza potrawa regionalna oraz najlepszy produkt żywnościowy. W pierwszej kategorii mogą wystartować dwuosobowe ekipy, reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Ich zadaniem będzie przygotowanie z produktów regionalnych menu składającego się z dwóch dań: zupy lub przystawki orazdania głównego. W drugiej kategorii (najlepszy produkt) wystartować mogą wszyscy miłośnicy kulinariów. Do konkursu przyjmowane będą zgłoszenia z produktami związanymi z określonym obszarem geograficznym, charakteryzujące się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Takie produkty powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami i wywodzić się z tradycji kultywowanych w danym regionie. Zgłoszenia zostaną oceniane w czterech głównych kategoriach: Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, Produkty regionalne pochodzenia roślinnego, Napoje regionalne, Inne produkty regionalne (w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi, np. farsze).
Aby wziąć udział w konkursie należy do 30 czerwca 2016 r. wypełnić zgłoszenie i przesłać je do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego (do kategorii na najlepszą potrawę regionalną) lub Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach (do kategorii na najlepszy regionalny produkt żywnościowy). Zwycięzcy konkursu otrzymają nagrody rzeczowe oraz nominację do prestiżowej nagrody „Perła 2016”.
Wręczenie „Pereł 2016” odbędzie się podczas poznańskich targów Smaki Regionów. W ubiegłym roku ze stolicy Wielkopolski wróciliśmy z trzema „Perłami 2015”. Wyróżniono nimi: serek kozi Lidii Ordysińskiej, pierniki szczecińskie Jana Tabińskiego oraz paprykarz szczeciński z sielawy przygotowany przez restaurację Park Hotel ze Szczecina.
Regionalny finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbędzie się 23 lipca 2016 r. w Książnicy Pomorskiej w Szczecinie.
Formularze zgłoszeniowe oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie internetowej Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego (www.wrir.wzp.pl).