Solianka – zupa o charakterze, która łączy smaki
Solianka to nie tylko danie – to kuchnia w stanie skupienia emocji. Wywodząca się z tradycji rosyjskiej, ukraińskiej i litewskiej, ta gęsta, wyrazista zupa stała się symbolem gościnności i wspólnego stołu. To kulinarna opowieść, w której pikantność miesza się z kwaśnością, a bogactwo składników tworzy głęboki, niezapomniany smak. Taka właśnie będzie koszalińska wersja – rekordowa, aromatyczna i pełna pasji.
Gotujemy rekordowo – i dla wszystkich!
Pomiędzy godziną 14:30 a 18:30, ogromny gar będzie wypełniany kolejnymi warstwami smaku i tradycji. Celem jest przebicie dotychczasowego Rekordu Polski, Rekord Polski w gotowaniu solianki został ustanowiony 10 lipca 2021 roku w Słubicach. Miała objętość 156,75 litrów. W przygotowanie zupy zaangażowali się mieszkańcy, zawodowi kucharze z Kuźni Dobrego Smaku oraz Mateusz Gessler, znany szef kuchni. Gotowanie rozpoczęło się o godzinie 11:00, a po kilku godzinach pracy dokonano pomiaru, który potwierdził rekord. Oficjalny certyfikat wręczył sędzia Biura Rekordów, Paweł Chwalibóg, burmistrzowi Słubic.
Rekordowa solianka została przygotowana z około 700 porcji, a jej składniki obejmowały m.in. 20 kg wołowiny, 20 kg łopatki wieprzowej, 6 kg boczku wędzonego, 30 kg ogórków kiszonych wraz z 30 litrami soku spod ogórków, 40 litrów wody, 3 kg soli oraz różne warzywa i przyprawy. Link do rekordu TUTAJ
Podsumowując, rekord Polski w gotowaniu solianki to największa waga i objętość tej zupy przygotowanej podczas wydarzenia w Słubicach w 2021 roku, wynosząca ponad 161 kg i 156 litrów. Koszalin nie tylko zamierza ten wynik pobić – chce to zrobić z rozmachem, smakiem i udziałem mieszkańców!
Degustacja? Oczywiście! Organizatorzy – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie oraz CK105 – zadbali o to, by każdy, kto przyjdzie, mógł skosztować tej wyjątkowej zupy. A będzie czego próbować – solianka ma bowiem jeden niepodważalny atut: nigdy nie smakuje tak samo, ale zawsze porywa.
Dlaczego warto przyjść?
Bo to wydarzenie, które łączy ludzi – przy wspólnym gotowaniu, w atmosferze radości i celebracji Dni Koszalina 2025. Bo to szansa, by poczuć dumę z miasta, które ma nie tylko apetyt na więcej – ale i na rekordy! I wreszcie – bo solianka to smak, który zostaje z człowiekiem na długo.
Gdzie i kiedy?
Amfiteatr, Koszalin
24 maja (sobota)
Start: 14:30 | Finał i degustacja: do 18:30
Niech bulgocze, niech pachnie, niech zachwyca – i niech trafi do Księgi Rekordów Polski!
Koszalin gotuje… i robi to z wielkim smakiem.