Ona cię rozgrzeje, gdy pada i wieje
Jak mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Aneta Gazda z Działu Badań i Rozwoju firmy Hortex: „Jesień i zima to taki okres, kiedy nasz organizm ma zwiększone zapotrzebowanie energetyczne. Potrzebujemy więcej energii, więc bardzo polecane są gorące posiłki”. Mogą to być np. zupy. Tym bardziej że dostarczają one organizmowi także wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych.
„Królowa zup”
„Polska jest królową zup. Mamy ok. 700 przepisów na zupy w książkach kucharskich i warto z tego korzystać” – zauważa ekspertka. Co ważne, zup nie musimy jeść tylko zwyczajowo na obiad. Równie dobrze sprawdzają się one na śniadanie i kolację, szczególnie że nie są to posiłki ciężkie.
Mrożone też dobre
Zupy możemy przygotowywać zarówno z warzyw świeżych, jak i mrożonek. „Mrożone warzywa zachowują świetnie witaminy i składniki mineralne. Wartość odżywcza takiego produktu i produktu przygotowanego z warzyw świeżych jest porównywalna. Poza tym mrożonki pomagają zaoszczędzić czas: są umyte, obrane, pokrojone” – informuje rozmówczyni.