I wcale nie trzeba jeść suchego chleba z masłem, by dochować wierności świątecznej tradycji. Można przygotować pyszne rybne potrawy, które z pewnością zagoszczą w naszym menu na dłużej.
Tartaletki ze śledziem z kremową nutą
Ciasto:
300 g mąki
150 g zimnego masła
1 jajko
ok. 2 łyżek ciepłego mleka
szczypta soli
Nadzienie:
2 filety śledziowe solone a'la Matjas SEKO
3 małe ugotowane wcześniej buraki
kremowy ser kozi
1 mały ziemniak ugotowany w łupinie
1 mała cebula
sól
pierz
olej do smażenia
1 jajko
Wykonanie:
Składniki na ciasto energicznie zagniatamy i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju. Ziemniaka, buraczki i filety śledziowe kroimy w drobną kostkę. Do warzyw i śledzia dodajemy zrumienioną cebulkę i kozi ser, całość mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy do foremek, nakłuwamy widelcem lub obciążamy (np. fasolą), podpiekamy w piekarniku ok. 10 minut.
Wyjmujemy foremki z ciastem, wypełniamy farszem, przykrywamy, wierzch dekorujemy ciastem i smarujemy roztrzepanym jajkiem – pieczemy do zrumienienia ok. 15-20 minut. Brzegi można przykryć folią aluminiową, żeby zanadto się nie spiekły.
Tak przygotowane tartaletki są doskonałą przekąską, szczególnie smaczne na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się "przegryzą". Słodycz buraczków wspaniale łagodzi ostry smak śledzia, a całości dopełnia kremowy serek.
Uwagi odnośnie dekoracji: jeśli chcemy uzyskać na wierzchu dekoracyjny kształt z ciasta, należy dodać masło najwyższej jakości. Inne tłuszcze mogą zawierać zbyt dużą domieszkę wody i ciasto rozpłynie się. Trzeba pamiętać też o tym, żeby ciasto było dobrze schłodzone (przed samym pieczeniem można przygotowane tartaletki umieścić na chwilę w lodówce), a piekarnik dobrze rozgrzany – najlepiej zacząć pieczenie ok. 10 minut po osiągnięciu pożądanej temperatury. W ten sposób ciasto zachowa idealny kształt.
Śledzik z orzechami na marchewkowym puree
Składniki:
Śledzik na okrągło z brzoskwinią i żurawiną 200 g SEKO
1 duża ugotowana marchew
sok z połowy pomarańczy
1 duży ugotowany ziemniak
papryka marynowana
mały kubek śmietany 18%
3 łyżki mieszanki orzechów
Dressing:
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
łyżka musztardy
łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Śledzika drobno kroimy.
Dodajemy do niego obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę paprykę, orzechy, dressing i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 min.
Ugotowaną marchewkę blendujemy na puree, dodajemy sok z pomarańczy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Ziemniaka kroimy na grube plastry, podsmażamy je na maśle, aż się zarumienią.
Na talerz nakładamy 2 łyżki śmietany, 2 łyżki puree.
Na górze kładziemy plaster ziemniaka i przygotowanego wcześniej śledzia.