Na co zwracać uwagę kupując żywność?
Kupując artykuły spożywcze, zwróćmy uwagę na datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia – pierwsze oznaczenie dotyczy okresu, do którego prawidłowo przechowywany lub transportowany produkt spożywczy zachowuje wszystkie swoje właściwości. Na produktach znajdziemy więc napis: „najlepiej spożyć przed …” Natomiast termin przydatności do spożycia określa się wyrażeniem „należy spożyć do …” i oznacza on, że po danym dniu produkt nie nadaje się do spożycia. Znajdziemy go na nietrwałych i łatwo psujących się artykułach spożywczych, np. produktach mięsnych, sałatkach czy nabiale. Pamiętajmy o tym, że towary oferowane w przedświątecznych promocjach często mają krótkie terminy ważności.
Czytajmy etykiety! Na nich powinny znajdować się wszystkie informacje, łącznie z zawartością składników odżywczych oraz kalorycznością. Najlepiej wybierać takie, na których widnieją dokładne informacje o składnikach i pochodzeniu. Warto trzymać się pewnej prostej zasady: skład jest dla nas w miarę zrozumiały i krótki, a nazwy składników umieszczone na opakowaniu informacje nie mogą wprowadzać w błąd, dlatego przykładowo na kartonie powinniśmy znaleźć jasną informację, czy kupujemy „napój” czy też „sok”, a może „nektar”. Mają one zupełnie inny skład, charakterystykę i trwałość. Producent nie powinien przypisywać swojemu produktowi nadzwyczajnych właściwości, jeśli wszystkie podobne produkty spożywcze je posiadają.
Sprawdzamy warunki przechowywania produktów spożywczych, ponieważ bezpośrednio na jakość żywności wpływa sposób przechowywania w szczególności, dotyczy to towarów łatwo psujących się, wymagających niskich temperatur jak również art. sypkich, owoców suszonych czy słodyczy. Pamiętajmy, że raz rozmrożonych produktów nie wolno ponownie zamrażać. Ponadto przechowujmy potrawy według sposobu podanego przez producenta na etykiecie.
Warto pamiętać, że grzyby, które są składnikiem wielu świątecznych potraw, należy kupować w formie paczkowanej, prawidłowo oznakowane w obrocie handlowym lub wyłącznie od osób posiadających atest grzyboznawcy na suszone grzyby. Wtedy klient ma pewność, że grzyby pochodzą ze sprawdzonego źródła.
Należy zwracać uwagę na warunki przechowywania oferowanych do sprzedaży żywych ryb. Prawidłowe warunki umieszczenia żywych ryb do sprzedaży to m.in.: baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach, czysta natlenowana lub napowietrzana woda, maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy/l wody, optymalna temp. wody poniżej 10°C, ryby bez widocznych uszkodzeń. W przypadku sprzedaży żywych ryb, sposób ich pakowania musi uwzględniać dobrostan zwierząt oraz wykluczać narażanie ich na niepotrzebne cierpienie.
Jednocześnie Zachodniopomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Szczecinie informuje, iż Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi nadzór nad sprzedażą żywych ryb kierując się wytycznymi Głównego Inspektoratu Weterynarii – w tym ogólnymi zasadami wynikającymi z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002 z późń. zm.).Wytyczne w sprawie postępowania z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej umieszczone są w formie instrukcji na stronie www.wetgiw.gov.pl oraz na stronie www.wsse.szczecin.pl
W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości dotyczących kupowanej żywności prosimy zawiadomić właściwą terenowo Powiatową Stację Sanitarno - Epidemiologiczną.