Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
kultura

Bedzie ostro!

Autor 5 Października 2012 godz. 8:41
Jedną ze specjalności Centrali Artystycznej są wieczory kulinarne, często z egzotycznych zakątków. Bohaterem dzisiejszego wieczoru będą najostrzejsze papryki świata.
Mistrzem ceremonii będzie Janusz Wołyniec, pasjonat-hodowca 20 odmian papryk, tylko dla odważnych. Zaprezentowane zostaną potrawy na ostro, dla najodważniejszych będzie konkurs: kto zje najostrzejszą paprykę, zwycięzca w prezencie otrzyma komplet odmian chili.

Żeby uzmysłowić sobie co to znaczy najostrzejsza papryka, potrzeba trochę teorii. W 1912 roku została skonstruowana skala ostrości papryczek chili. Skala, oznaczana skrótem SHU, mierzy koncentrację kapsaicyny, tak więc odnosi się do ilości kropel wody, która zneutralizuje krople kapsaicyny znajdującej się w danej papryce. Jeżeli jest to 300 tyś. SHU, do neutralizacji potrzeba 300 tyś. kropel wody.
Dla przykładu dość popularny sos Tabasco ma raptem 4 tyś.SHU. Najostrzejsze papryki hodowane przez Wołyńca to Bhut Jolokia (Naga Jolokia) - 1 075 000 SHU oraz Trinidad Scorpion Maruga - 1 207 000 SHU. Po za tym kilkanaście odmian mniej ostrych, ale i tak kilka razy ostrzejszych od sosu Tabasco.
Obecnie najostrzejsza dostępna papryka to: Brown Morouga Scorpion, o której nie ma jeszcze oficjalnych danych, ale jej SHU prawdopodobnie przekracza 2,5 miliona!


Otóż kapsaicyna powoduje wydzielanie endorfin z grupy hormonów peptydowych, które:
- kształtują odczucie zakochania,
- wywołują doskonałe samopoczucie i zadowolenie z siebie (tzw. hormon szczęścia),
- dzięki nim nie odczuwa się np. drętwienia, a nawet bólu.

Spożycie kapsaicyny w niewielkich ilościach ma dobroczynne działanie:
- pobudza wydzielanie śliny
- pobudza żołądek do produkcji kwasów trawiennych, dzięki czemu wspomaga trawienie
- przyspiesza proces przemiany materii i może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii.
- alkaloid ten, działa podobnie jak witamina A, C czy E, unieszkodliwia cząsteczki uszkadzające komórki, które podejrzewa się o przyczynianie do powstawanie chorób serca.
-kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia (apoptozy), atakując ich mitochondria, które odpowiadają za wytwarzanie energii.

Ale trzeba tez wiedzieć, że kapsaicyna w dużych stężeniach jest śmiertelną trucizną. Do uśmiercenia przeciętnego, dorosłego człowieka potrzeba co najmniej 3,5 g tego związku, podczas gdy już 1-2 mg w 1 kg żywności nadaje jej intensywną pikantność.

To oczywiście nie wszystkie informacje o tej fascynującej roślinie. Zachęcamy wszystkich smakoszy do wzięcia udziału w dzisiejszym wieczorze kulinarnym z Januszem Wołyńcem w Centrali Artystycznej. Początek o godzinie 20:00, wstęp wolny.
Poprzedni artykuł