Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Ponad połowa z nas nigdy nie jadła steków

Autor Ekoszalin za Kingą Szkutnik i Iwoną Wiącek 24 Maj 2016 godz. 15:00
Niespełna co drugi (42%) mieszkaniec województw zachodniopomorskiego, wielkopolskiego, i lubuskiego przyznaje, że jada steki wołowe - wynika z badań zrealizowanych na rzecz restauracji Sphinx przez IPSOS. Północno-zachodnia Polska plasuje się więc pod tym względem za centralną i południową częścią kraju, gdzie steków miało okazję spróbować kolejno 54% i 45% osób. Dla porównaniu w regionie południowo-zachodnim i wschodnim kraju nigdy nie jadło steków 7 na 10 mieszkańców.

- Steki wołowe obfitują w smaki, są cenione zarówno za wartości odżywcze, jak i walory zdrowotne. Systematycznie zjednują swoich sympatyków w Polsce, choć nadal nie są jeszcze tak popularnym daniem jak w niektórych zachodnich krajach. Drzemie więc w nich jeszcze duży potencjał, by podbić kulinarne upodobania Polaków. W restauracjach Sphinx serwujemy steki od kilku lat, przygotowujemy je na różne sposoby i wykorzystujemy do tego mięso z różnych stron świata, tak aby goście mogli poznać ich bogactwo. W 2015 roku sprzedaliśmy ponad 320 tys. sztuk steków we wszystkich restauracjach Sphinx, co czyni naszą sieć największym sprzedawcą steków w branży gastronomicznej w Polsce. Nasze steki zjednały już spore grono swoich wielbicieli również w Szczecinie - mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, właściciela sieci Sphinx.

 

 

 

 

Ponad połowa (52%) osób w województwie zachodniopomorskim, wielkopolskim i lubuskim, które nigdy nie próbowały steków, jako powód ich niejadania wskazuje na wysoką cenę. Jednocześnie jest to odsetek dużo wyższy niż w innych regionach Polski - dla porównania w południowo-zachodniej Polsce wynosi on zaledwie 15%. 21% badanych z północno-zachodniej części kraju przyznaje, że nie jada steków, bo nie lubi mięsa wołowego, a 19% po prostu nie miało okazji ich spróbować.  Z kolei grono osób jadających steki ceni je przede wszystkim za smak - deklaruje tak 67% mieszkańców zachodniopomorskiego, wielkopolskiego i lubuskiego. Wielu amatorów steków z tych województw docenia je za to, że są zdrowe - 44%. Jest to jednocześnie najwyższy odsetek spośród wszystkich regionów Polski. Nie bez znaczenia jest też to, że steki przygotowywane są z wysokiej jakości mięsa – wskazuje na to 22% mieszkańców północno-zachodniej Polski, którzy jadają to danie.

 

Według osób z województw zachodniopomorskiego, wielkopolskiego i lubuskiego elementem decydującym o tym, że mięso na stek wołowy jest dobrej jakości, jest przede wszystkim świeży wygląd mięsa (63%), wiek zwierząt (35%) oraz kraj pochodzenia mięsa (27%). Tylko 4% mieszkańców z tego regionu wskazuje na sezonowanie, które jest ważnym procesem przechowywania wołowiny w ściśle określonej temperaturze przy odpowiedniej wilgotności, podczas którego mięso zyskuje na kruchości i miękkości. W restauracjach Sphinx dla przykładu stek urugwajski poddawany jest sezonowaniu min. 36 dni, amerykański i argentyński min. 34 dni, a pepper i tomahawk XXL min. 14 dni. Badani z województw zachodniopomorskiego, wielkopolskiego i lubuskiego wybierając miejsce na mieście, by zjeść stek wołowy, kierują się przede wszystkim przekonaniem o wysokiej jakości serwowanego dania (35%), renomą miejsca (23%), konkurencyjną ceną (21%), ale też estetyką podania (20%).

 

Co jeszcze o stekach myślą mieszkańcy północno-zachodniej Polski? Przede wszystkim 81% badanych z tej części kraju uważa, że mięso na steki jest za drogie. Z kolei 75% badanych w regionie sądzi, że mięso na steki jest bogate w składniki odżywcze, a 51%, że stek jest dobrym mięsem dla osób na diecie. Jednocześnie 52% mieszkańców województw zachodniopomorskiego, wielkopolskiego i lubuskiego jest zdania, że steki są ciężkostrawne, a 34% że czerwone mięso jest niezdrowe. Nie każdy prawdopodobnie wie, że wołowina jest źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B, szczególnie zalecanych w diecie dzieci i nastolatków. Co jest również ciekawe, 73% mieszkańców północno-zachodniej części kraju uważa, że najlepsze mięso na steki pochodzi z polskiej wołowiny, a 66% osób z tego regionu, że trudno zdobyć dobrej jakości mięso na steki. Warto przy tym wspomnieć, że w Polsce hodowla bydła mięsnego dopiero się rozwija, a rodzimi producenci nie mają jeszcze takiego doświadczenia jak farmerzy np. z Ameryki Południowej, jednak jakość wołowiny na polskim rynku systematycznie się poprawia.

 

Według 53% mieszkańców północno-zachodniej Polski przygotowanie dania ze stekiem zajmuje dużo czasu, zaś połowa osób z tego regionu jest zdania, że stek po przyrządzeniu jest twardy. - W naszych restauracjach Sphinx można się przekonać, że umiejętnie przyrządzony stek jest soczysty. Dlatego też zachęcamy do skorzystania ze wzbogaconej oferty steków, która znalazła się w naszym najnowszym menu głównym – dodaje Dorota Cacek.

 

W ofercie nowego menu restauracji Sphinx, obok popularnych propozycji steków, jak pepper z rostbefu wołowego, urugwajski z hereforda, amerykański z angusa, pojawiły się nowości. Należą do nich stek z antrykotu z kością – tomahawk XXL, stek argentyński z angusa oraz stek z polędwicy chateaubriand. W cenie każdego steku z menu są 4 dodatki do wyboru. Ponadto w karcie głównej znalazło się menu degustacyjne podawane na specjalnej desce z porcelanową płytką idealne na spotkania w grupie. Zawiera ono zestaw trzech różnych steków do wyboru z pięciu, podawanych z trzema dodatkami, a także sosami i masłem. Poza stekami w menu restauracji jest również wiele innych propozycji kulinarnych w tym również dań z charakterystycznymi dla restauracji Sphinx orientalnymi smakami, jak chociażby kultowa shoarma w różnych odsłonach, bliskowschodnie przekąski mezze, kofta z oryginalnymi libańskimi przyprawami czy sałatka tabbouleh.

 

Badanie „Opinie Polaków na temat jadania steków wołowych” zostało zrealizowane przez IPSOS na zlecenie restauracji Sphinx w kwietniu 2016 w ramach ogólnopolskiego badania sondażowego Omnibus. Badanie Omnibus realizowane jest metodą CAPI na reprezentatywnej losowo-kwotowej próbie 1004 mieszkańców Polski w wieku 15 lat i więcej. Wielkość próby mieszkańców regionu północno-zachodniej Polski wyniosła 160 osób.