Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Znamy regionalne nominacje do kulinarnej „Perły 2015”

Autor ekoszalin za wzp.pl, fot. wzp.pl 27 Lipca 2015 godz. 20:33
Ostatnia sobota lipca upłynęła pod znakiem zachodniopomorskich smaków. Poznaliśmy regionalne nominacje do ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Na prestiżową nagrodę „Perła 2015” ma szansę paprykarz szczeciński z sielawy oraz pięć wybranych produktów.

ego dnia nadano także srebrne Odznaki Honorowe Gryfa Zachodniopomorskiego. Wyróżnienia otrzymały osoby i firmy promujące regionalne kulinaria. Gratulacje wyróżnionym złożył wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.

Oprócz paprykarza szczecińskiego z sielawy zgłoszonego przez Hotel Park Szczecin nominację otrzymały: pstrąg wędzony Anny i Łukasza Skowrońskich z Zielenicy, serek kozi Lidii Ordysińskiej z Wołczkowa, chleb wiejski wojenny Teresy Macherowskiej z Lisowa, pierniki szczecińskie zgłoszone przez Jana Tabińskiego oraz dolickie wino z owoców róży Bożeny i Ryszarda Jaszczowskich. Przed zachodniopomorskimi wytwórcami sprawdzian już we wrześniu podczas finału, który odbędzie się podczas poznańskich targów. Wymienione smakołyki mają szansę na zdobycie prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła 2015”.

O regionalną nominację do konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, którego organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP, walczyło łącznie 78 produktów i potraw.

Srebrne odznaki za zachodniopomorskie kulinaria
W sobotę wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa w uznaniu zasług dla rozwoju Pomorza Zachodniego nadał srebrne Odznaki Honorowe Gryfa Zachodniopomorskiego. Są to wyróżnienia za promocję lokalnych i tradycyjnych produktów i potraw, kultywowanie tożsamości kulinarnej Pomorza Zachodniego. - Serdecznie dziękuję oznaczonym dziś osobom za popularyzację i pracę na rzecz dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego. Gratuluję osiąganych na tym polu sukcesów. Cieszę się, że coraz częściej nasze tradycyjne, zachodniopomorskie smaki można kupić, a nie tylko próbować podczas okazjonalnych wydarzeń. To Państwa zasługa – mówi wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.

Odznaczeni zostali: Ryszard Jaszczowski, Krystyna Hapka, Elżbieta Kuczma, Grzegorz Fujarski, Kazimiera Kula i Jan Olszański. Wyróżniono także podmioty prywatne - Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe TAST Jan Tabiński (specjalizuje się w piekarnictwie i cukiernictwie), Firmę Budowlano-Handlowo-Usługowa MODEHPOLMO Sp. z o.o. (m.in. na wniosek przedsiębiorstwa sieja miedwieńska została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych) oraz restaurację „Na Kuncu Korytarza” (ostatnio wpisała śledzie po szczecińsku na LPT).

Uroczystość wręczenia srebrnych Odznak Honorowych Gryfa Zachodniopomorskiego  oraz nominacji do konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbyła się podczas Jarmarku Jakubowego, 25 lipca 2015 r.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł