Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Grillowanie to nasza pasja

Autor Ekoszalin z informacji prasowej Tesco Polska 20 Maj 2015 godz. 6:38
Jak pokazało badanie przeprowadzone dla Tesco, grilluje 74% mieszkańców naszego regionu. Najczęściej na rusztach w naszym regionie można znaleźć kiełbasę, a ulubione dodatki do dań to pieczywo i piwo. Czosnek nam nie straszny – niemal połowa wskazuje go jako ulubiony smak grillowych dań.

Więcej niż co czwarty mieszkaniec województwa pomorskiego i zachodniopomorskiego (28%) grilluje 2-3 razy w miesiącu, a kolejne 19% cieszy się wspólnym grillowaniem raz w miesiącu. Największymi fanami grillowania, którzy rozpalają ruszt co najmniej raz w tygodniu, jest 12% mieszkańców naszego regionu. To najwyższy wynik w całej Polsce!

 

26% z nas szykując się do grillowania zazwyczaj korzysta z gotowych produktów, które nie wymagają dodatkowego przygotowywania i są gotowe do położenia na ruszcie. Kolejne 4% używa wyłącznie gotowych zestawów. Cały czas jednak zdecydowana większość z nas woli samodzielnie przygotowywać produkty do grillowania.

 

Co czwarty mieszkaniec Pomorza zazwyczaj przygotowuje wszystko samodzielnie, a aż 45% zawsze przygotowuje samodzielnie dania na grilla. Pod tym względem mieszkańcy naszego regionu zdecydowanie wyprzedzają resztę Polski – 30% Polaków szykuje samodzielnie grillowe smakołyki. Z myślą o tych miłośnikach grillowania przygotowaliśmy nową ofertę produktów Tesco Grill – blisko 30 mieszanek przypraw, marynat, sosów, ketchupów, musztard i dressingów, które wzbogacą smak naszych potraw – mówi Michał Sikora z biura prasowego Tesco Polska.

 

Na północy kraju na ruszcie najczęściej gości mięso. Zdecydowanym liderem jest wciąż kiełbasa, która regularnie pojawia się na stołach ponad ośmiu na dziesięciu grillujących (83%). Okazuje się, że na Pomorzu kiełbasa jest najmniej popularna ze wszystkich regionów Polski. Chętnie grillujemy także mięso wieprzowe (65%) i drobiowe (60%), mniej popularna jest wołowina (14%). Grill to jednak nie tylko mięso. Już 28% mieszkańców naszego regionu regularnie grilluje warzywa. Co zaskakujące, w regionie z bezpośrednim dostępem do morza tylko 21% osób grilluje ryby. Są one popularniejsze w centralnej Polsce. Listę produktów zamykają owoce (9%) i grzyby (5%). Zarówno jedne, jak i drugie najpopularniejsze są właśnie na Pomorzu.

 

Spośród dodatków, na naszych stołach najczęściej gości pieczywo (73%) i sosy, ketchupy i musztardy (65%). Ulubionym smakiem dodatków jest czosnkowy, preferuje go niemal połowa z nas (49%). Jednak wszystkie inne regiony Polski bardziej lubią czosnek. Lubimy także smak pomidorowy (44%), pikantny (31%) i majonezowy (28%). Większość mieszkańców naszego regionu przygotowuje sałatki lub surówki (59%), zaś owoce je podczas grillowania już tylko 17% badanych. Słone przekąski najrzadziej w całej Polsce goszczą na stołach właśnie na Pomorzu, sięga po nie 12% mieszkańców naszego regionu, zaś w centralnej Polsce – aż 26%.

 

Najpopularniejszym napojem jest piwo, po które sięga 77% z nas. 44% mieszkańców regionu preferuje napoje bezalkoholowe. Mocniejsze alkohole pije podczas grillowania mniej niż jedna piąta z nas (19%), w innych regionach mocne alkohole są popularniejsze – we wschodniej Polsce sięga po nie 31% mieszkańców. Jesteśmy za to największymi miłośnikami wina. Podczas grillowania wybiera je 17% badanych.

 

Poprzedni artykuł