Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

5 zł dziennie na pacjenta

Autor Ekoszalin z mat. informacyjnych Federacji Przedsiębiorców Polskich 19 Października 2017 godz. 14:33
Stawki żywieniowe dla pacjentów w szpitalach – które ustalają kierownicy poszczególnych podmiotów leczniczych – wynoszą w większości placówek w Polsce 5 zł dziennie.

To niedopuszczalnie niska kwota dla osób wymagających wzmocnienia organizmu w chorobie czy po zabiegach. Niepokojące jest także, że rosną ceny energii, paliwa i żywności – a stawka żywieniowa jest cały czas na tym samym poziomie. Federacja Przedsiębiorców Polskich zwraca uwagę, że to kolejny segment – obok ochrony czy sprzątania – gdzie jednostki publiczne zaniżają ceny usług kosztem pracowników i obywateli. To niedopuszczalny proceder – każdy szpital powinien zadbać, by pacjenci byli traktowani z szacunkiem, co dotyczy także wyżywienia. Wysokość stawki żywieniowej powinna być adekwatna do cen rynkowych i ustalana rozporządzeniem Ministra Zdrowia dla wszystkich placówek medycznych.

 

Dyrektorzy dobrych szpitali leczących skomplikowane schorzenia wiedzą, że odpowiednia dieta jest wsparciem dla chorego. Np. w Samodzielnym Szpitalu Klinicznym im. A. Mielęckiego w Katowicach dzienna stawka żywieniowa wynosi 15 zł i te obiady regularnie jada dyrekcja.

 

„Rozwiązywanie problemów służby zdrowia powinno być kompleksowe – dotyczy to zarówno wynagradzania pracowników służb medycznych, odpowiedniego zarządzania pracą pielęgniarek – których jest w zawodzie coraz mniej, jak i rzetelnego wynagradzania za zamawiany sprzęt czy usługi. Nie może być tak, że bezpieczeństwo pacjentów jest narażane tylko dlatego, ze służba zdrowia nadal boryka się z problemami. Obywatele od lat ponoszą koszty złych decyzji i niewydolnego systemu opieki zdrowotnej. Należy jak najszybciej dokonać zmian, które wpłyną na poprawę sytuacji w służbie zdrowia – a co za tym idzie wynagrodzeń i bezpieczeństwa pacjentów. Ważne jest, by usługi, w tym żywienie, nie były w tym kontekście pomijane. Szacujemy dalszy kroczący wzrost cen artykułów spożywczych. Na bazie dostępnych materiałów oraz kontaktów z dostawcami oceniamy wzrost cen koszyka podstawowego od 15-20% do końca marca 2018” – ocenia Marek Kowalski, przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich.

 

Dotychczasowe i planowane wzrosty elementów stawki żywieniowej:

·        Wzrost cen artykułów spożywczych średnio o 4,6%. Należy wziąć pod uwagę , że wzrosty cen koszyka używanego w cateringu szpitalnym są wyższe od średniej.  Wzrosty cen np. nabiału , jabłek, wędlin, pieczywa które odnotowano w ujęciu wrzesień 2016-wrzesień 2017 to od kilkunastu do kilkudziesięciu procent dla wybranych produktów.

·        Wzrost kosztów energii – Urząd Regulacji Energetyki zatwierdził nowe taryfy energii elektrycznej oraz gazu ziemnego ( od 01.01.2018) . Wzrost cen oscyluje na poziomie 5-10 % w zależności od rodzaju odbiorcy.

·        Nowe Prawo Wodne skutkuje zapowiadanymi przez samorządy podwyżkami opłat za wodę oraz ścieki w wysokości 5-8%.

·        Wzrost płac (wzrost najniższej krajowej i presja płacowa) od stycznia 2017- wrzesień 2017 zwiększył koszt płac o 19%.

 

„Zwracam się do pracowników zawodów medycznych: jeżeli robicie jakiekolwiek protesty – zresztą słuszne protesty – to zawierajcie w swoich postulatach, szczególnie płacowych, również żądania podwyższenia standardu obsługi pacjentów – czyli, jeżeli chcecie, na przykład, plus 10 złotych za godzinę pracy, to zażądajcie podniesienia do 10 zł czy 14 zł stawki żywieniowej dla pacjenta. Macie wtedy wsparcie obywateli” – wskazał Poseł na Sejm RP Paweł Kukiz po ostatnim pobycie w szpitalu.

 

„Żywienie jest jednym z elementów terapii – źle odżywiony pacjent jest bardziej narażony na zakażenia czy odleżyny. To ważny i niezbędny element terapii, którego nie można pomijać – a przede wszystkim integralna część procesu leczniczego. Misja i obowiązki personelu medycznego – który bez wątpienia powinien być właściwie wynagradzany – powinny iść w parze z dbałością o bezpieczeństwo i jakość opieki nad pacjentem. Takie postulaty prezentujemy od wielu lat – systematycznie apelując do Ministra Zdrowia” – podkreśla Zofia Małas, prezes Naczelnej Rady Pielęgniarek i Położnych.

 

Szpitalne menu zaniepokoiło Rzecznika Praw Obywatelskich, Adama Bodnara. Zaapelował do Ministra Zdrowia Konstantego Radziwiłła, by wraz z NFZ zainteresowali się wyżywieniem pacjentów. Zdaniem RPO, złemu menu jest winna chęć oszczędzania na jedzeniu pacjentów, bo trzeba je sfinansować w ramach kontraktu z NFZ. Rzecznik Praw Obywatelskich zaproponował, by prawo do żywienia, zgodnie ze stanem zdrowia leczonej osoby, wpisać do Karty Praw Pacjenta.

 

Federacja Przedsiębiorców Polskich jest organizacją, której nadrzędnym celem jest zapewnienie właściwego rozwoju oraz bezpieczeństwa najważniejszym podmiotom na polskim rynku pracy – pracodawcom i pracownikom. Reprezentuje interesy przedsiębiorstw i instytucji zrzeszonych w ramach Federacji, nieustannie dążąc do poprawy jakości funkcjonowania polskich firm zarówno w kraju, jak i na arenie międzynarodowej. Podejmuje inicjatywy, które mają kształtować odpowiedzialną, zrównoważoną politykę – efektywną z punktu widzenia pracodawców oraz gwarantującą wysokie bezpieczeństwo pracownikom. Dialog – podejmowany przez Federację Przedsiębiorców Polskich (FPP) – ma uwzględniać opinie wszystkich uczestników polskiego rynku pracy, a następnie – na drodze wielostronnego kompromisu – budować trwałe relacje między poszczególnymi organizacjami oraz przedstawicielami władzy publicznej.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł