Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Do wzięcia Kulinarna Perła 2017

Autor Ekoszalin z mat. informacyjnych 22 Marca 2017 godz. 15:27
Trwają poszukiwania najlepszego regionalnego produktu żywnościowego oraz najlepszej potrawy regionalnej. Wystartował wojewódzki etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Nic tak dobrze nie łączy mieszkańców Pomorza Zachodniego, jak wspólna pasja do gotowania i regionalnych produktów, dlatego zachęcam wszystkich miłośników kulinariów do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów” - mówi wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa.

 

Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” to już XVII edycja konkursu, który organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

 

Regionalny finał konkursu odbędzie się 13 maja 2017r. w Szczecinie.  Podzielony jest na dwie kategorie: najlepszy regionalny produkt żywnościowy i najlepsza potrawa regionalna.

 

W konkursie na najlepszą potrawę regionalną mogą wziąć udział dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne,  gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Menu konkursowe składać będzie się z dwóch dań: zupy lub przystawki oraz  dania głównego. Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z danym regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.

 

W drugiej kategorii konkursu udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.

 

Do zdobycia w konkursie są nagrody rzeczowe oraz nominacja do nagrody honorowej „Perła 2017”.

Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się  24 września  2017 r. w Poznaniu.

 

Aby wziąć udział w konkursie, należy do 21 kwietnia 2017 r. wypełnić zgłoszenie i przesłać do Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach (w przypadku konkursu na najlepszy regionalnyprodukt żywnościowy) oraz do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego (w przypadku konkursu na najlepszą potrawę regionalną).

 

Więcej szczegółów konkursu oraz formularz zgłoszeniowy: www.wrir.wzp.pl

Poprzedni artykuł