Regulamin Konkursu Kulinarnego
I POSTANOWIENIA OGÓLNE
§ 1.
1. Niniejszy regulamin określa warunki przeprowadzenia Konkursu Kulinarnego pt. „Tradycja na talerzu”.
2. Organizatorem Konkursu jest Powiat Koszaliński.
II CEL KONKURSU
§ 2.
Celem konkursu jest:
1. Kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kulinarnych gospodarstw domowych na terenie powiatu.
2. Promocja tradycji kulinarnych pielęgnowanych z pokolenia na pokolenie.
3. Promowanie społecznej aktywności mieszkańców wsi.
III WARUNKI UCZESTNICTWA
§ 3.
1. Konkurs ma charakter otwarty.
2. Uczestnikami konkursu mogą być osoby indywidualne, amatorzy, profesjonaliści.
3. Uczestnicy muszą być mieszkańcami powiatu koszalińskiego.
4. Warunkiem udziału w Konkursie jest nadesłanie wypełnionego formularza zgłoszeniowego. Wzór formularza zgłoszeniowego, stanowiący załącznik nr 1 do niniejszego Regulaminu, dostępny jest:
- w siedzibie Starostwa Powiatowego w Koszalinie, ul. Racławicka 13, 75-620 Koszalin,
-na stronie internetowej powiatu koszalińskiego: www.powiat.koszalin.pl
- na stronie internetowej gmin:
-www.bedzino.pl
-www.biesiekierz.eu
-www.bobolice.pl
-www.mielno.pl
-www.manowo.pl
-www.sianow.pl
-www.swieszyno.pl
-www.polanow.pl
5. Wypełniony formularz zgłoszeniowy, wraz z wymaganymi załącznikami należy przesłać do dnia 28.04.2017
· E-mail: promocja@powiat.koszalin.pl (skan podpisanego własnoręcznie formularza)
· Listownie na adres:
Starostwo Powiatowe w Koszalinie
Ul. Racławicka 13
75-620 Koszalin
· Złożyć osobiście w biurze promocji gmin lub starostwa
6. Do konkursu można zgłosić rodzaj potrawy: zupa, danie główne.
7. Jeden uczestnik może zgłosić do konkursu tylko jedną potrawę.
8. Potrawy będą oceniane w poszczególnych kategoriach j.w.
9. Niezbędnym elementem zgłoszenia jest opis historii zgłaszanej potrawy (skąd wziął się przepis, pokolenia które z niego korzystały/korzystają oraz jaki region reprezentuje przepis, czy potrawa wiąże się z jakąś szczególną okazją, świętem?)
V PRZEBIEG KONKURSU
§ 4
Konkurs przebiegać będzie w dwóch etapach:
1. I etap- zgłoszenie potrawy:
1) przesłanie- do dnia 28.04.2017 r.– wypełnionego formularza zgłoszeniowego wraz z podanymi w formularzu załącznikami
2) przeprowadzenie posiedzenia komisji konkursowej, która oceni zgłoszone przepisy
3) wyłonienie uczestników finału konkursu
4) powiadomienie uczestników o zakwalifikowaniu do finału konkursu
2. II etap- finał konkursu:
1) finał konkursu odbędzie się 2 czerwca 2017 roku w godz. od 14:00 do godz. 19:00 w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. W. Witosa w Boninie
2) finał konkursu będzie polegał na przygotowaniu zgłoszonej potrawy i zaprezentowaniu przed komisją konkursową
3) wyłonieni zwycięzcy konkursu otrzymają nagrody określone w § 8 niniejszego Regulaminu
VI ZASADY ZAKWALIFIKOWANIA DO FINAŁU KONKURSU
§ 5
1. Komisja powołana przez organizatora oceni nadesłane zgłoszenia.
2. Zgłoszenia zostaną ocenione zarówno pod względem formalnym jak i merytorycznym.
3. Potrawy nie spełniające warunków regulaminowych nie będą klasyfikowane przez Komisję.
4. Decyzja Komisji jest ostateczna.
5. Wyłonienie finalistów konkursu nastąpi do dnia 15.05.2017 r.
6. Finaliści konkursu zostaną powiadomieni o zakwalifikowaniu się do finału konkursu telefonicznie bądź mailowo.
VII REGULAMIN PRZEPROWADZENIA KONKURSU
§ 6
1. Finał konkursu odbędzie się 2 czerwca 2017 r. w godz. od 14:00 do godz. 19:00 w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego i. W. Witosa w Boninie
2. Stanowisko konkursowe zostanie udostępnione osobom na godzinę przed rozpoczęciem konkursu.
3. Organizator zapewnia stanowiska konkursowe dla finalistów wyposażone w niezbędne elementy do wykonania potraw, z wyłączeniem naczyń do gotowania oraz zastawy stołowej.
4. Uczestnicy konkursu sami ponoszą koszty dojazdu i koszty zakupu produktów potrzebnych do wykonania dań konkursowych, niezbędne akcesoria do przygotowania potraw: garnki, talerze, mikser.
5. Każdy uczestnik przygotowuje po 6 porcji degustacyjnych każdego z dań konkursowych, z czego jedna porcja powinna być odpowiednio prezentowana na stole, gdzie będzie oceniany sposób podania, 5 małych porcji należy podać Komisji Konkursowej do degustacji.
6. Podstawowe elementy wystroju stołu zapewnia organizator, natomiast według uznania uczestnik może zabezpieczyć we własnym zakresie.
VIII ZASADY PRZYZNAWANIA NAGRÓD
§ 7
1. Oceny potraw i przyznania nagród dokonuje komisja konkursowa złożona z 5 osób, powołana przez Organizatorów.
2. Komisja konkursowa ocenia potrawy pod względem:
-walorów smakowych,
-prezentacji i estetyki,
-atrakcyjności, oryginalności receptury, prostoty przygotowania oraz opisu dotyczącego pochodzenia potrawy,
4. Przewiduje się następujące nagrody w poszczególnych kategoriach:
Zupa:
· 1 miejsce- robot kuchenny wielofunkcyjny
· II miejsce- zestaw sztućców
· III miejsce- zestaw narzędzi kuchennych
Danie główne:
· 1 miejsce- robot kuchenny wielofunkcyjny
· II miejsce- zestaw garnków
· III miejsce- zestaw narzędzi kuchennych
Pozostali uczestnicy finału otrzymują nagrody niespodzianki
· Nagrody rzeczowe nie podlegają zamianie na ekwiwalent pieniężny.
· Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się w dniu finału konkursu.
· Od podjętej przez komisję decyzji o przyznaniu nagród nie przysługuje odwołanie.
IX POSTANOWIENIA KOŃCOWE
§ 8
1. Udział w konkursie oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych, które zostały podane w formularzu zgłoszeniowym
2. Udział w konkursie oznacza wyrażenie zgody na publikację, bez odrębnego wynagrodzenia, zgłoszonych do konkursu przepisów oraz zdjęć potraw konkursowych.
§9
Administratorem zebranych danych osobowych w rozumieniu Ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 roku o ‘Ochronie danych osobowych’ – Dz. U. z 2002r. nr 101 poz. 926 jest Starostwo Powiatowe z siedzibą w Koszalinie, przy ul. Racławickiej 13. Uczestnik ma prawo do wglądu do swoich danych oraz ich poprawiania.
§10
Informacje o nagrodzonych i ich potrawach zostaną opublikowane na stronie internetowej powiatu koszalińskiego, stronach internetowych gmin, w Gazecie Ziemskiej oraz w wydawnictwie pokonkursowym.
§11
Wszystkie kwestie, których nie obejmuje regulamin, ustala Organizator.
§12
Dodatkowe informacje udzielane są pod numerem Tel. 94 714 01 74 oraz adresem e-mailowym: promocja@powiat.koszalin.pl